Hvordan sikrer du dit hus best?

INDBRUD

Uanset hvor godt du er forsikret, er det en meget ubehagelig oplevelse at have indbrud, men du kan gøre meget for at forhindre de uanmeldte besøg.

DET SKAL DU GØRE FØRST

 Hvis du kommer hjem og kan se, at tyven stadig er i huset, eller du har

mistanke om, at det kan være tilfældet, skal du ringe 112 og tilkalde politiet.

Husk at fortælle, hvem du er, hvad der er sket, og hvor du er.

 Er der tegn på, at der har været indbrud, og er du ikke tryg ved at gå ind i

huset på egen hånd, så bed en nabo gå med dig.

 Når du er kommet ind og har konstateret, at der rent faktisk har været

indbrud, og at tyvene er væk, så gå huset efter og få et overblik, inden du ringer til den lokale politistation.

 Du må ikke røre noget i huset, før politiet har haft lejlighed til at undersøge

gerningsstedet.

 Kontakt dit forsikringsselskab og få besked om, hvordan du skal forholde dig.

Smid ikke noget ud, før du har talt med forsikringen.

 Undersøg, om der er stjålet nøgler til huset, og få hurtigst muligt en låsesmed

til at kode cylinderen i alle låse om, hvis det er tilfældet.

Ifølge statistikken sker der fem indbrud i timen i Danmark, og næsten hver tredje har haft indbrud eller forsøg på indbrud i deres nuværende bolig.

Du kan aldrig sikre dit hus 100 procent mod indbrud – hvis tyven virkelig gerne vil ind, så skal han nok komme det. Men du kan gøre det så besværligt som muligt for ham at komme ind og – ikke mindst – at komme ud igen, at han opgiver sit forehavende.

Afsidesliggende huse og huse, der ikke kan ses fra naboer og vej, giver tyven mulighed for at skaffe sig adgang i ro og mag. Bevoksning eller hegn tæt på huset kan også bruge som skjul. Tyven er også glad, hvis han kan køre en bil helt hen til huset.

Mere professionelle tyve vil ofte holde et hus under observation et stykke tid for at danne sig et indtryk af, hvornår ejerne ikke er hjemme, samt finde husets svage punkter. Jo færre svage punkter dit hus har, jo større er sandsynligheden for, at tyven udser sig et andet og nemmere bytte.

De mest almindelige adgangsveje for tyven

1. Knuste ruder

2. Ruder, der fjernes ved at

pille udvendige lister af

3. Terrassedøre

4. Opbrudte vinduer

5. Hoveddøre

6. Kælderdøre!

—————————————————————————–

Forsikring

Dit indbo vil være dækket af forsikringen, hvis der er tale om egentligt indbrud. Værktøj og ejendele, som har været forsvarligt låst inde i garage eller andre bygninger på grunden, vil normalt også være dækket.

Kommer tyven ind ad en ulåst dør eller et åbent vindue i huset, således at der ikke er tegn på indbrud, er der tale om simpelt tyveri, og så vil du kun være dækket i begrænset omfang. Tyveri af havemøbler og haveredskaber, der står i haven eller i et åbent skur er sædvanligvis dækket af din indboforsikring. De præcise vilkår er forskellige hos forsikringsselskaberne.

Har du mere end almindeligt værdifulde ejendele som dyr kunst eller samlinger, kan forsikringsselskabet stille krav om ekstra sikring af huset.

Forebyg

 Vinduer

Vinduerne er den mest almindelige adgangsvej. Selve ruden er svær at sikre, medmindre du bestiller nye vinduer med specielt sikkerhedsglas, men moderne termoruder er normalt tykkere og mere solide end gammeldags enkeltglas. Man kan sikre moderne termoruder mod at blive pillet ud udefra med specielle sikringsbeslag eller ved at lime ruden fast i falsen med silikone, så den kun kan skæres fri indefra. Selve vinduerne kan sikres med beslag og vindues-låse, eller glaslisterne kan forsynes med sikkerhedsskruer

 Yderdøre

Eksisterende døre kan sikres på forskellig vis med specielle beslag og forstærkninger. Nye yderdøre kan bestilles i ekstra sikker kvalitet med bl.a. indvendige stålforstærkninger. Hoveddøren bør have to låse, som sidder med mindst 40 cm’s afstand. Den ene af låsene skal være en sikkerhedslås, der kun kan åbnes med nøgle fra begge sider. Det gør det meget svært for tyven at komme ud igen gennem døren. Terrassedøre bør have sikrede ruder og være forsynet med indvendige låse. Husk også at sikre eventuelle kælderdøre eller køkkendøre.

 Låse

Låse fås med forskelligt sikkerhedsniveau, og det er både låsen og dens montering i døren, der afgør, hvor sikker den er. Det anbefales, at låse, der er ældre end 10 år, eller viser tegn på slid, skiftes ud. Få en låsesmed til at gennemgå husets låse.

 Nøglesikkerhed

Hav styr på, hvem der får udleveret nøgler til huset. Ekstra nøgler skal opbevares sikkert og aldrig under måtten, den store krukke eller andre oplagte steder. Få låsene kodet om eller skiftet ud, når du får ny bolig, eller hvis din taske f.eks. bliver stjålet. Mærk aldrig nøgler med adressen.

 Alarmer

Installerer du en godkendt tyverialarm med forbindelse til en vagtcentral, er det med til at stresse tyven. Når vagten ankommer, kan han tilkalde politiet og være med til at begrænse skader fra indbruddet. Alarmsystemet kan suppleres med videoovervågning, som tager billeder af tyvene. Skilter du med, at huset er forsynet med alarm, kan det have en vis præventiv virkning.

———————————————————————————————————————-

 Nabohjælp

Det er en god idé at lave en aftale med naboerne om, at I holder øje med hinandens huse. Giv dine naboer besked, når du tager på ferie eller er væk nogle dage. Det lokale politi kan rådgive om, hvordan nabohjælpen sættes i system og udnyttes mest effektivt.

 Mærkning

Mærkning af dit indbo forhindrer ikke tyven i at stjæle det, men gør det sværere for ham at sælge det videre.

 Registrer dit indbo

Lav lister over dit indbo, og tag fotos eller video af alle dine ejendele af hensyn til forsikringen.

Andre gode råd

 Sørg for, at huset ser beboet ud, når du ikke er hjemme, ved at lade lidt lys være tændt, evt. styret af automatiske tænd/slukure.

 Når du er på ferie, kan du aftale med naboer eller venner, at de slår græs og vander have, fjerner post og reklamer fra brevsprækken, fylder lidt affald i affaldsspanden, lader en bil stå parkeret i indkørslen og måske tænder lys og benytter huset lidt for at få det til at se beboet ud.

 Sørg for at sikre udhuse, redskabsrum og garager grundigt – ikke alene for at beskytte værdifulde ting, men også for at tyven ikke har let adgang til værktøj og stiger.

 Lad være med at meddele på din telefonsvarer, at du er taget på ferie.

 Installer lys rundt om huset, som aktiveres af en sensor, når nogen bevæger sig.